Giftfritt

Plastbanta

Börja plastbanta idag

Att plastbanta är för många inget nytt. Men för andra är det precis början på det nya livet. Oavsett om du väljer att byta ut en sak eller flera så har du påbörjat en förändring hos dig själv. Du får inte bara ett nytt perspektiv på miljön utan ser också hur dina val påverkar din och omgivningens hälsa.

Idag känns det som att plastbanta har blivit något trendigt. Många får upp ögonen för att vi behöver göra något för naturen och för oss själva. Det finns så många kemikalier kring oss varje dag som vi behöver ta ställning kring. Många kan få någon slags panik av detta och vilja byta ut alla saker som finns nu på en gång. Det kan ofta hända att man istället inte byter ut något för man vet inte riktigt var man ska börja och inser sedan att det kan kosta tid och pengar att ordna nytt. Då blir förändringen väldigt mycket större på en gång. Om man istället börjar med små saker och ser det långsiktigt så kommer man på sikt kunna byta ut de saker man önskar.

Hur påverkas hälsan av att jag plastbantar?

Många brukar ofta säga att “vi har levt under dessa tider och det är inget fel på mig”. Det många inte förstår är att många av kemikalierna inte behöver vara skadliga på en gång utan att det dröjer 10-30 år innan man kan se något effekt av det. Det finns många sjukdomar och likande som kan ge väldigt stora avtryck för vår hälsa för att ge ett exempel har, sedan 70-talet till idag har männens sperma minskat drastiskt. Det finns många orsaker kring detta och jag tycker att det är viktigt att vi tar tillvara på kunskapen som finns om kemikalier för att utveckla en bättre hälsa.

 

Hur påverkas miljön av plastbantningen?

Väljer du att byta ut tex. plastpåsarna i affären eller liknade procuderas inte dessa på samma sätt. Det produceras mängder av vatten för att vi ska kunna tillverka olika produkter och vattnet  tas från olika platser i världen vilket gör att det snart inte finns så mycket kvar. Det finns också mängder av produkter som behöver tillverkas pga att efterfrågan är stor. Köper vi istället begagnade produkter behöver efterfrågan kring nya inte vara lika stor och det påverkar vår miljö oendligt.

Tre lätta steg att plastbanta:

Byt ut vattenflaskan i plast

Nu när det är sommar är det extra viktigt att tänka på att byta ut vattenflaskan i plast. Det finns mängder av kemikalier som trivs bra i plastklimatet som värms upp av solen. Ett bättre alternativ är vattenflaskor som är rostfria, dricksflaskor i glas etc.

Byt ut matlådan på jobbet

Kemikalier läcks och därför är det inte bra att förvara maten i plastlådor. Om man istället väljer matlådor i glas eller matlådor i rostfritt stål behöver man inte tänka på att kemikalierna läcker ut över maten. Viktigt är att aldrig använda sig av gamla plastlådor eller lådor som inte är avsedda för att förvara mat i. Ska maten förvaras hemma i kylskåpet fungerar det väldigt bra att förvara i en skål av porslin med tallrick som lock

Byt ut skärbrädan

Skärbrädorna i plast kan också föra över skadliga kemikalier till maten. Använd gärna skärbrädor i trä de är mer hygiensiska än plast i och med att trät “läker” skårorna som man skurit i trät. I skärbrädor i plast bildas bakterierna i dessa skåror. För att hålla skärbrädan i trä fin är det enkelt att ta olja och smörja in. Gör du det med jämna mellanrum håller sig skärbrädan väldigt bra.

Börja någonstans 

Det finns så klart väldigt många fler steg mot en mer plastfri vardag. Men det är bra att böja någonstans. Dela gärna med er av vad det var som fick er att börja plastbanta och vad ni började att byta ut.

Min målsättning är att inspirera alla som vill skapa mer giftfriare hem. Jag vill kunna vägleda med tips och råd samt att ni kan kommentera det jag har skrivit med era tankar kring ämnet.  Att kemikaliebanta är både roligt och enkelt och går hand i hand med en hållbar livsstil. Det tar lång tid att göra hemmet mer giftfritt men att ersätta plasten med giftfria produkter i rostfritt stål, glas, porslin och trä är bland det bästa jag gjort.

Det är aldrig för sent att göra något. När du väl tagit steget ser du att det bara blir enklare att plastbanta

plastbanta
Plastbanta – byt ut till bättre val

1 reaktion på ”Plastbanta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *